עין קלט - היינו בגן עדן וחזרנו
בכל מהדורות החדשות דיווחו על אחד השבועות החמים בשנה. מסלולים רבים בחורש נסגרו. אבל לא יכולתי לוותר על השבת הזו, רגע אחרי היציאה מהסגר. ואז נבחר היעד - עין קלט. ולמרות שמדבר יהודה הוא אחד האיזורים החמים בארץ, ידעתי שברגע שנגיע למים - נהיה באושר גדול. וכך היה
דפנה קורן-כהן | מאי 2020
הרגע הראשון של הטבילה במים אחרי ההליכה החמה
אז מה עושים עם ילדים קטנים ביום שרב?
לצורך המשימה הזו התקשרתי לחברי - דובב פאר - גם הוא מורה דרך שגר בענתות. רציתי להבין ממנו אם יש סיכוי לטבילה בגן עדן עם מינימום הליכה בגלל שאנחנו עם 2 בנות בנות קטנות ובחוץ - 45 מעלות. את המסלול של וואדי קלט הלכתי בעבר, וגם ביקרתי בשמורה של הרשות הרבה פעמים, אבל לא זכרתי אם יש גישה לעין קלט ממש עם רכב. "תחנו ליד הבית של סולימאן הבדואי, ותגידו שאתם חברים שלי". זה הכי קרוב שאפשר להגיע. ארזנו פיקניק מהיר ויצאנו לדרך.
התמקמות בצל הנקיק
עין קלט הוא אחד מארבעה מעיינות לאורכו של נחל פרת (וואדי קלט): עין פרת, עין פאג'ירה, עין מבוע ועין קלט. הוא המזרחי ביותר בינהם ובעל ספיקת המים הגדולה ביותר (480 מ"ק לשעה). כלומר, לא משנה מתי תגיעו לכאן במהלך השנה, תזכו לרענון רציני. וגם אם סולימאן לא חבר שלכם, ניתן להחנות ממש מעל ביתו וזה מוסיף בסך הכל גרם מדרגות אחד שאותו תדרשו לרדת ולעלות בחזור - ממש לא נורא. לאחר הירידה במדרגות במסלול השחור, הולכים במעלה הנחל - מערבה כ-10 דקות (המסלול מתון מאוד). כשמגיעים לגשר, חוצים אותו, ו... הגענו!
המראה מהגשר שחוצה את הנחל
מי רוצה לרחוץ עם ירמיהו הנביא?
בעודי במים, מביטה למעלה על יופיו של הנקיק, חשבתי על זה שדי ברור שבמדבר חם וצחיח כל כך כמו מדבר יהודה, נווה מדבר כמו זה היה מקום מפלט מחייה נפשות עוד מימי קדם. הנוף כאן כל כך בראשיתי וללא התערבות אדם כמעט, וממש קל לדמיין איך הוא נראה גם לפני אלפי שנים (שיטפונות הם הדבר העיקרי שאולי הזיז קצת בולדרים מפה לשם).
נחל פרת מזוהה עם המקום אליו מגיע ירמיהו הנביא ומטמין בו מין חגורה, כפי שה' מצווה עליו:
ג וַיְהִי דְבַר-יְהוָה אֵלַי, שֵׁנִית לֵאמֹר. ד קַח אֶת-הָאֵזוֹר אֲשֶׁר קָנִיתָ, אֲשֶׁר עַל-מָתְנֶיךָ; וְקוּם לֵךְ פְּרָתָה, וְטָמְנֵהוּ שָׁם בִּנְקִיק הַסָּלַע. ה וָאֵלֵךְ, וָאֶטְמְנֵהוּ בִּפְרָת, כַּאֲשֶׁר צִוָּה יְהוָה, אוֹתִי."
ולא רק ירמיהו. כניראה שגם אליהו הנביא הגיע לכאן כשברח מפני אחאב. "וְנִסְתַּרְתָּ בְּנַחַל כְּרִית אֲשֶׁר עַל פְּנֵי הַיַּרְדֵּן." וואדי קלט (שמו השני של הנחל - בערבית) מזוהה עם נחל כרית - בגלל מיקומו הגיאוגרפי והדמיון בין המילים קלט וכרית.
בהמשך בנו כאן החשמונאים אמת מים שהביאה מים מן הנחל לארמונות שבנו ליד יריחו, לפני למעלה מ-2000 שנה. המלך הורדוס ירש את מפעלי הבנייה שלהם ושיפץ אותם - הן את הארמונות והן את אמות המים. במאות השנים לאחר מכן, נבנו אמות מים נוספות - בתקופה הביזנטית ובתקופה המוסלמית, ולמעשה נמצאה בה שרידים של 13 אמות מים שונות מהתקופות הללו. גם הבריטים הצטרפו לחגיגה ובימי המנדט הבריטי הקימו כאן מערכת משאבות ששאבה מים אל צפון ירושלים ומזרחה.
מי בא למים?
ולסיום - צלפים
הצלף הוא צמח נפוץ בארץ והוא מוכר לכולנו כאחד הצמחים שמבצבצים מבין אבני הכותל. מאז הביקור הראשון שלי ביוון והמפגש שלי עם טעם הסלט היווני המעלף שלהם, אני מחפשת איפה ניתן להשיג צלפים, אבל עד היום לא ממש מצאתי מקור טוב לקנות אותם. אלה שניסיתי מהסופר היו מלוחים בצורה קיצונית.
אלא שלאחרונה עשיתי קורס ליקוט וכל העניין של אכילת צמחים על הדרך נכנס לי לראש. והנה, בעודי שוכבת על הגב בצל הבטתי למעלה וקלטתי את הצלף עם עיגולי פרי. ככה מצאתי את עצמי קופצת למעלה שוב ושוב, נשרטת, אבל מאושרת מהשלל. לאחר בדיקה, הסתבר לי שאלה לא הניצנים של הסלט היווני, אלא הפירות (המכונים אביונות), אבל גם אותם אפשר להחמיץ. אז עכשיו הם בצנצנת עם מים ומלח, נראה אם הניסוי הצליח בעוד חודש. אעדכן.
אביונות צלף
צלף מעל הראש
הגעה: כתבו בוויז עין קלט. שביל העפר המוביל למעיין מתאים לבעלי רכב 4X4, אבל ראיתי גם הרבה רכבים פרטיים שחנו שם. הירידה מפותלת ולעיתים תלולה, אבל עם זהירות היא בהחלט אפשרית. להית'.
שימו לב כי המסלול מצוי מעבר לקו הירוק ומומלץ להיות ערים לשינויים במצב הביטחוני.